Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme Belgeli Araç Ne Demek?

Çekme belgesi adı verilen resmi belgeler, bir aracın uzun yıllar boyunca kullanılmamak üzere çekildiğini belirten belgelerdir. Bu belgeleri alabilmek için araç sahibinin belirli kurumlar üzerine başvuruda bulunması gerekmektedir. Aracın kendi isteği dahilinde trafik üzerinden çekildiğini belli eden bu çekme belgesi, bazı şartların tekrar yerine getirilmesi ile beraber çekme belgesi iptal ediliyor ve araç tekrar trafiğe dönebiliyor.

Çekme belgeli araç terimi, farklı sebepler ile beraber trafikten alınan araçlara denmektedir. Bu araçların birçoğu yaşanan kazalar ile beraber çekme belgesine sahip olsa da, bu durum hepsi için geçerli değildir. Bazı araç sahipleri, kendi üzerine kayıtlı olan araçlara herhangi bir vergi vermemek amacı ile bu belgelere sahip olabiliyor. Ayrıca bu araçların alım satım işlemleri de çok kolaydır. Trafiğe çıkamasalar dahi noter huzurunda araca sahip olabilir ya da satabilirsiniz.


Çekme Belgeli Araç Alınır Mı?

Çekme belgesi, trafiğe çıkamayacak durumda olan araçların sahip olduğu belge çeşitleridir. Bu belgeleri almış olan kişiler, araçlarını herhangi bir yolda park edemez ve bu araçları kendi garajları ya da bahçeleri üzerinde muhafaza etmek zorundadır. Bu belgelere sahip olan araçlar, olur da trafik üzerinde yakalanırsa, aracın sahibine belirli rakamlar dahilinde ceza kesilmektedir.

Günümüzde çekme belgesi birçok farklı sebepten alınmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Aracı belli zaman dilimleri arasında kullanılamayacak olması
  • Araç sahiplerinin yurt dışına ziyarete çıkmaları ve bu sırada sigorta işlemleri ile uğraşmak istememeleri
  • Aracın karıştığı kaza sonrasında tamir edilecek bir seviyede bulunmaması
  • Satın aldığınız aracın antika olması ve bunu trafik içerisine sokmak istemiyor oluşunuz
  • Araç üzerinde yapılan restorasyonlar sebebi ile aracın kullanılamaz bir seviyede yer alıyor olması
  • Aracın hurdaya çıkmış olması

Bu gibi sebepler ile belgeye başvurabilir ve çekme belgesi sahibi olabilirsiniz.

Çekme belgeli araçlar ise, kişilerin isteklerine göre alınabilir. Eğer denildiği gibi antika bir araç ise ya da bunun yanında aracın gerçekten işinize yarayacağını düşünüyorsanız, çekme belgesi araçları satın almakta herhangi bir zarar yoktur. Bunun yanında, bazı durumlar içerisinde rent a car olarak hizmet veren işletmeler de bu çekme belgeli araçları satın almaktadır. Çok daha uygun fiyatlarda alıcı bulan bu araçlar, araç kiralama işlemlerinde de başarılı bir çalışma ortaya koyar. Bu sebepten dolayı da çekme belgesi sahibi olan araçların satın alınması bazen mantıklı bir karardır.


Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir Mi?

Çekme belgesi sahibi olanlar, araçlarını kesinlikle trafiğe çıkartamamaktadır. Bu gibi durumlarda uygulanan cezalar 10 ceza puanı ve yaklaşık olarak 2.018 TL’dir. Bu araçları tekrar trafik içerisine sokabilmek için bazı belgelere sahip olunması gerekir. Bu belgelere sahip olmak için ise birkaç işlemin yapılması istenir. Bu istekleri ve aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz:


Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?

Çekme belgeli araçların trafik içerisine çıkabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar, özellikle de araba kiralama işlemlerinde önemli olmaktadır. Çekme belgesine sahip olan aracın trafiğe çıkabilmesi için izlemesi gereken yol şudur:

  • İlk olarak bu araçların trafik sigortası bulunmalıdır. Bu sebeple de ilk aşamada sigorta yaptırmalısınız.
  • Bu işlemden sonra ise aracın detaylı bir muayeneye ve plaka kontrolüne girmesi istenir. Aracın trafik içerisine girmeden önce muayeneye giriyor olması, bu aşamalar arasında hayati bir yere sahiptir.
  • Muayenenin başarılı bir şekilde tamamlanması ile beraber notere geçmeli ve aracınızı trafiğe çıkarmaya yaklaştırmalısınız.
  • Noter üzerinden temin etmiş olduğunuz plakaları almalı veŞoförler Odası Şubesi’ne götürmelisiniz. Burada sizler için yeni bir plaka oluşturulacaktır.
  • Yapılan işlemler ile beraber aracın kaydı otomatik olarak sisteme düşer.


Çekme Belgeli Araç Nasıl Alınır?

Çekme belgeli araç almak aslında basit bir işlemdir. Kişilerin bütçelerini zorlamayacak fiyatlarda olan bu araçlar, fiyat bazında diğer araçlara nazaran çok daha düşüktür. Eğer kendi bütçenize uygun bir seviyede ikinci el araç arıyorsanız, çekme belgeli araçları tercih edebilirsiniz. Fakat bu tarz araçlar belirli bir süre ile trafiğe çıkmadığı için detaylı bir muayene yaptırma gereği duyabilirsiniz.

Çekme belgeli niteliğe sahip olan bir araç alabilmek için ilk olarak aracı muayene ettirmelisiniz. Bu muayeneden sonra ise araca ait bir borç var mı sorgulatarak var ise bu borçları ödemelisiniz. Tüm borçların kapatılması ile beraber noter huzurunda yeni bir ruhsat ve plaka almaya hak kazanacaksınız. Fakat bu aşamada aracı almanız ve ruhsata sahip olmanızla beraber, arabayı yine çekme belgeli olarak kaydettirmeyi unutmayın.

İzmir araç kiralama, sizler için uygun fiyatlarda araç kiralama işlemi yapan bir rent a car işletmesidir. Bu bağlamda bir araca ihtiyaç duyarsanız, iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.


Çekme Belgeli Araç Muayeneye Nasıl Gider?

Çekme belgeli araçlara sahip olabilmek istiyorsanız, ilk olarak bu araçları bir muayene sokmanız gerektiğini belirtmiştik. Yapılan muayene ile beraber araçtaki hasarlar ve trafiğe çıkıp çıkamayacağı gibi konular belirlenecektir.

Genel olarak hasarlı araç pazarı üzerinden ve farklı alanlardan alınabilen bu araçlar, yapılan ihaleler sonucunda satın alınır. Az hasarlı ya da ağır hasarlı gibi türleri bulunabildiği gibi herhangi bir hasara sahip olmayan araçlar da vardır. Bu sebepten dolayı da arabayı muayeneye sokmadan önce detaylı bir tamir işlemine sokmanız gerekebilir. Yani bu işlemler ile arabanız muayene için tamamen hazır halde olmalı.

Şunu unutmayın ki bu araca ne kadar tamir işlemi yapsanız dahi aracınızın bir çekme belgesi var ve trafiğe çıkması yasaklı. Bu sebepten dolayı da trafiğe çıkma gereği duyduğunuz yani muayene giderken Trafik Tescil Şubeye başvurmalı ve Ek 33/A belgesini istenen şekilde almalısınız. Alınan bu belge sayesinde arabanızın 7 gün boyunca trafiğe çıkabilmesine hak kazanırsınız. Bu sayede yasak kalkar ve sizler de muayene için arabanızı hareket ettirebilirsiniz.

Eğer muayene için yolda ilerlerken bir trafik kontrolüne yakalanırsanız, bu kontrol ile beraber trafik memurlarına belgenizi de göstermeyi unutmayın. Bu sayede herhangi bir cezai işlem uygulanmayacaktır.



01
Araç Muayenesi Nedir?

Araç Muayenesi Nedir?

Oku
Araç Egzoz Muayenesi Ne Kadar?

Araç Egzoz Muayenesi Ne Kadardır?

Oku
Dizel ve Benzin Farkı

Dizel ve Benzin Farkı Nelerdir

Oku
Ara

Sitemizin kullanışını iyileştirmek için çerezlerden faydalanmaktayız. Devam etmekle çerez kullanımını onaylamaktasınız.

Kabul Ediyorum
Whatsapp