Zorlu Hava Şartlarında Güvenli Araç Kullanımı İçin Öneriler

Zorlu Hava Şartlarında Güvenli Araç Kullanımı İçin Öneriler

Zorlu Hava Şartlarında Güvenli Araç Kullanımı İçin Öneriler


Tüm sürücüler kötü hava koşullarıyla karşı karşıya kalır. Ne yazık ki birçoğu sürüş tekniğinde ihtiyaç duyulan önlemleri hafife alıyor. Türkiye’deki araştırmacılar ve istatistikçiler, tüm kazaların % 24'ünün buz, kar ve yağmur da dahil olmak üzere olumsuz hava koşullarında meydana geldiğini ortaya koyuyor.

Birçok sürücünün sürücü belgesi vardır ancak olumsuz hava koşullarının getirdiği zorluklarla hiçbir zaman uğraşmak zorunda kalmamıştır. Sürücünün görevi, seyahat ettiği yoldaki koşulları karşılamak için sürüşünü nasıl ayarlayacağını bilmektir.

Bu bölümde, olumsuz hava koşullarında nasıl sürüş yapılacağına dair bazı bilgiler ve tavsiyeler sunacağız. Zorlu koşulların çoğunda güvenli sürüş için genel önerileri birlikte inceleyelim.

Buz veya Karda Sürüş İçin İpuçları

  • Köprüler ve üst geçitler önce donar, bu yüzden yavaşlayın ve hız veya yöndeki ani değişikliklerden kaçının. Bu nedenle buza dikkat edin.
  • Pencereleri temiz tutun. Görünürlük, özellikle kötü hava koşullarında çok önemlidir. Işıkları ve silecekleri açın ve gerekirse buz çözücüyü açın. Doğru görünürlüğü sağlamak için ayrılmadan önce pencerelerinizdeki buzu kazıyın. Ayrıca görmenizi engelleyen tüm öğelerin arka pencere alanından kaldırıldığından emin olun. Hala görmekte sorun yaşıyorsanız karayolunun çok uzağında güvenli bir yere dikkatlice çekin.
  • Dikkatli fren yapın. Ani frenleme, kilitlenmeye ve direksiyon kontrolünün kaybına neden olabilir. Kilitlenme önleyici frenleriniz varsa pedala sabit, sıkı bir basınç uygulayın.
  • "Zemin" dürtüsüne direnin. Karda sıkışırsanız, tekerlekleri düzeltin ve yavaşça hızlanın. Lastikleri döndürmekten kaçının.

Yağmurlu Havada Sürüş İçin İpuçları

  • Silecekleri açın ancak onları sürekli çalıştırmayı unutmayın. Silecekler, optimum performans için her altı ila on iki ayda bir değiştirilmelidir.
  • Farları kullanın. Görünürlük genellikle yağmurlu koşullarda tehlikeye girer. Farlar yardımcı olabilir.
  • Pencereleri temiz tutun. Buz çözücü veya klima, pencereleri ve aynaları temiz tutmaya yardımcı olabilir.
  • Sabırlı olun. Normalden daha yavaş gidin. Dururken daha fazla mesafe bırakın. Islak kaldırım çekiş kaybına neden olabilir ve kayma durumu olabilir.
  • Etrafta dolaşın. Su basmış bir karayolunu asla geçmeyin, çünkü suyun ne kadar derin olduğunu söylemek zordur. Alternatif bir rota bulmak için zaman ayırın. İstediğiniz son şey ani bir sele yakalanmaktır.
  • Hız sabitleyiciyi kapatın. Yollar ıslakken, sürücünün hızı kontrol etmesine ve koşullara tepki vermesine izin vermek en iyisidir.

Sisli Havada Sürüş İçin İpuçları

  • Kısa farları ve sis farlarını açın. Farlar açık olmalı ve siste kısa görünüm ayarlanmalıdır.
  • Görmekte sorun yaşıyorsanız, güvenli bir şekilde sağ tarafa doğru çekin. Trafik şeridinden iyi bir şekilde çıkın ve acil durum flaşörlerinizi açın. Devam etmeden önce görünürlük iyileşene kadar bekleyin.

Şiddetli Rüzgarda Sürüş İçin İpuçları

  • Uçan tüm enkazlara dikkat edin. Römorkların, minibüslerin veya hafif yük taşıyan araçların yakınında ekstra dikkatli olun.
  • Bazı arabalar sürülmemelidir. Bir römork, minibüs veya başka bir "yüksek profilli" aracı (SUV'lar ve kamyonlar gibi yüksek ağırlık merkezlerine sahip otomobiller) yüksek rüzgarlarda sürmemek en iyisidir.

Kötü hava koşullarında rent a car arabanızı veya şahsi aracınızı sürebilmeniz için bazı ekstra ipuçları da verelim.

  • Yol daha ıslak olduğunda trafik genellikle çok daha yavaş bir hızda hareket ettiğinden her zaman ekstra seyahat süresine izin verin. İnsanlar daha temkinli olma ve daha yavaş sürme eğilimindedir. Bu, acele etmeden varış noktanıza zamanında ulaşmanızı sağlamak için ekstra zamanı dikkate almanız gerektiği anlamına gelir! Yollar da su basabilir veya sıkışabilir. Bu da ek trafiğe neden olabilir. Bu nedenle yağışlı hava koşullarında araç kullanırken her zaman biraz daha erken ayrıldığınızdan emin olun.
  • Farlarınızın açık olduğundan emin olun. Hem otobüsler hem de arabalar bunu her zaman akılda tutmalıdır. Bu, yolu daha iyi görmenize ve diğer sürücüleri varlığınız hakkında bilgilendirmenize yardımcı olacaktır. Yağmurlu hava koşullarında sürüş sırasında kendinizi tanıtmak, diğer sürücülerin sizi görebileceği ve potansiyel olarak riskli veya tehlikeli durumlardan kaçınabileceği anlamına gelir.
  • Çoğu zaman yağışlı hava koşullarında sürüş, ilerideki yol işaretlerinin göz kamaştırıcı veya görülmesi zor olabileceği anlamına gelir. Bu nedenle, önünüzdeki arabanın veya otobüsün izlerini takip etmek çok önemlidir. Yollarını takip etmek, nereye gideceğinizi görmenize yardımcı olabilir ve ayrıca yol ile aracınızın lastikleri arasındaki su miktarını da azaltacaktır.
  • Yol genellikle kaygan ve sürmek için tehlikeli olduğu için yağışlı hava koşullarında daha erken fren yapmanız en iyisi olacaktır. Bu, otobüs sürücüleri için özellikle önemlidir, çünkü çok daha büyük bir aracı kullanıyorlar ve kontrolde kalmaları gerekiyor. Daha erken fren yaparak, sizinle önünüzdeki araba/otobüs arasındaki durma mesafesini artırmış olursunuz. Kötü hava koşullarında görünürlük daha düşük olduğundan ve yayalar genellikle yağmurdan kurtulmak için daha sabırsız olduklarından, yoldaki yayalara ve bisikletlilere dikkat ettiğinizden emin olun. Yolun karşısına geçerken hızlı ve aceleci kararlar alabilirler. Otobüs şoförleri ayrıca otobüs duraklarına yaklaşırken ekstra dikkatli ve yavaş olmalıdır, çünkü yağışlı hava koşulları yan olukların dolmasına ve yolcuların sıçramasına neden olabilir.
  • Ön camınızı sisten giderin. Yağmur ve nem, ön camınızın buğulanmasına neden olabilir. Bu nedenle ön ve arka debrisörleri veya ısıtıcıları açtığınızdan emin olmak çok önemlidir.
  • Büyük su birikintilerinden kaçının. Otomobiller, motorlarına özellikle Trabzon Havalimanı gibi yerlerde su sıçramasından kaçınmalıdır.  Çünkü bu, bölme ve elektrik sistemlerinin dahili olarak zarar görmesine neden olabilir. Öte yandan, otobüsler, su yayalara ve diğer arabalara sıçrayabileceği ve görme eksikliğine neden olabileceği için büyük su birikintilerinden kaçınmalarını sağlamalıdır.
  • Araç sürücüleri, otobüslere ve kamyonlara ekstra mesafe verdiğinden emin olmalıdır. Çünkü bu büyük araçlar su sıçratabilir ve görüşünüzü tamamen engelleyebilir. Mümkünse güvende kalmanıza yardımcı olmak için bu araçlardan kaçının.
  • Otomobiller ve otobüsler, bu yağışlı hava koşullarında denge ve kontrol sağlamaya yardımcı olmak için çekiş kontrolünü de açabilir. Çekiş kontrolü, frenleri çekiş için kavranan lastiklere koyarak kavramanın korunmasına yardımcı olur.
  • Lastiklerinizin düzgün bir şekilde şişirildiğinden ve yıpranmadığından emin olun. Yollar ıslakken yavaşlamanızı ve tehlikeli durumlardan kaçınmak için su birikintilerinden kaçınmanızı öneririz.


01
Araç Muayenesi Nedir?

Araç Muayenesi Nedir?

Oku
Araç Egzoz Muayenesi Ne Kadar?

Araç Egzoz Muayenesi Ne Kadardır?

Oku
Dizel ve Benzin Farkı

Dizel ve Benzin Farkı Nelerdir

Oku
Ara

Sitemizin kullanışını iyileştirmek için çerezlerden faydalanmaktayız. Devam etmekle çerez kullanımını onaylamaktasınız.

Kabul Ediyorum
Whatsapp