Araçta ÖTV Oranı – ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Nedir?

Araçta ÖTV Oranı – ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Nedir?

Araçta ÖTV Oranı – ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Nedir?

Ülkemizde belirlenmiş olan bazı vergi çeşitleri vardır. ÖTV, bunların arasında yerini alan ve tek seferliğe mahsus olmak üzere alınan bir vergi türüdür. Genel olarak araç satın alımlarında dikkat çeken bu vergi dilimi, sosyal refahın sağlanabilmesi amacı ile alınır ve devlete de katkısı bulunmaktadır.

Özel Tüketim Vergisi, daha önce ülkemizde olmayan ve Avrupa Birliği ile uyum sağlanabilmesi için alınmaya başlanan bir vergidir.


ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) Nedir? (Alt Başlık)

ÖTV nedir sorusu, alınan malların üzerinde verilen bir vergi olması sebebi ile birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Gelin ÖTV’nin ne olduğunu beraber inceleyelim.

Özel Tüketim Vergisi anlamına gelen ÖTV, 2002 yılı içerisinde ülkemizde uygulanmaya başlanmıştır. Avrupa Birliği ile uyum sağlamak amaçlı yapılan bu hareket, 4760 sayılı kanun ile yürürlüğe girmiştir. Avrupa Birliği tarafından başlatılan ve uygulamaya alınan bu vergi, sosyal düzeyde bir fayda sağlamak amacı ile ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenden dolayı da lüks sayılan ve kişinin sağlığına zarar veren ürünlerden ÖTV alınmaktadır. Bunlar kürk, mücevher, sigara ve alkol gibi ürünlerdir.

Sosyal olarak bir fayda sağlamayı amaç edinen ÖTV, sağladığı katkılar ile beraber devlet hazinesine de büyük bir yardımda bulunur. Bu vergiye ait olan mükemmeller az sayıda olduğu için takip edilmesi de kolaydır. Değerli mücevher ve araçlar gibi ürünlerde belirlenir ve kapsamlı bir sınıra sahiptir.

ÖTV’ler, KDV’de yer alan özellikler gibi her alınan yeni üründe bir ödenmez. ÖTV içerisinde vergiye tabi olanlar, genel olarak ürünü ilk ithal eden kişilerdir. Yani satın alınmış olan bir mal, tekrar bir satışa çıkartıldığı zaman alıcı tarafından herhangi bir ÖTV’ye tabi tutulmaz. Buna bir örnek verilmek gerekirse eğer; sıfır araçta ÖTV oranı, yalnızca bir kereliğine alınır ve tekrar satışta bu ÖTV oranı istenmez.

ÖTV’ye ait olan kanunlara ek olarak farklı çeşitlerde alınan 4 ürün ve hizmette bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Eski Akaryakıt Tüketim Vergisi kaldırılmış ve artık bunun yerine akaryakıt ve yağ türevlerinin içerisinde bulunduğu 1 sayılı tarife uygulanmaya başlanmıştır.
  • Eski Taşıt Alım Vergisi kaldırılmış ve artık bunun yerine taşıt vergilerinin içerisinde bulunduğu 2 sayılı tarife uygulanmaya başlanmıştır.
  • Eski ek KDV kaldırılmış ve artık bunun yerine alkol ve tütün gibi ürünleri içerisine alan 3 sayılı tarife uygulanmaya başlanmıştır.
  • Eski Lüks KDV kaldırılmış ve artık bunun yerine kozmetik, beyaz eşya ve bu tarz ürünleri içerisine alan 4 sayılı tarife uygulanmaya başlanmıştır.

Özel Tüketim Vergisi’ne mükellef olan kişiler, genel olarak merak edilmektedir. Belirlenen kanunun 4.maddesine göre bu vergi borcunu ödemek ile yükümlü olan kişiler belirlenmiştir. Çok daha detaylı bilgilendirme için kanuna ait 4.maddeyi okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Ticari Araçta ÖTV Oranı (Alt Başlık)

Ticari araçlar, normal binek araçlara nazaran daha farklı bir statü içerisinde değerlendirilmektedir. Hafif ticari araçlar ve diğer ticari araçlar olarak ayrılan bu tipler, ÖTV oranı olarak da diğerleri ile farklılık içerebilir.

Ülkemiz içerisinde vergi mükelleflerinden alınan ÖTV’ler, seneler arasında farklı oranlar içerisinde tahsis edilebilir. Bunlar, genel olarak yeni yasalar ile belirlenmekte olup sosyal fayda düzeyini artırma çalışmaları ile yapılır. En son 2022 yılının Ocak ayına dair olan vergi güncellemesi ile beraber, motorlu taşıtlardan alınacak olan yeni ÖTV oranı açıklandı. Bu açıklanan oranlara göre araçların motor silindir hacimleri dikkate alınarak bu belirlemeler yapılıyor.

Ticari araçlar, genel olarak gün içerisinde gördüğümüz taksiler, otobüsler ve minibüsler gibi çeşitli araçlardır. Ticari amaçlar ile tercih edilen bu araçlar, kişilerin para kazanmasını sağlayan türlerdendir. Bu sebepten dolayı da normal binek araçlardan ayrılarak farklı vergi dilimlerine tabi tutulurlar. Bu vergi dilimlerinde hesaplama yapılırken ise, aracın motor silindir hacmi 1.6cm ³’ü geçmiyorsa ve bu araçların vergisiz dilimdeki fiyatları 120bin TL’den daha azsa, %45 oranında bir ÖTV alınmaktadır. Bunun yanında eğer araçlar 120bin ve 150bin TL arasında değişen bir fiyata dahiller ise, %50, 150bin ve 175bin TL arasında %60, 175bin ve 200bin TL arasında %70 ve 200bin TL’nin üzerinde yer alan araçlarda ise %80 oranında bir Özel Tüketim Vergisi uygulanır. Belirlenen bu rakamlar, yeni yapılan düzenlemeler ile farklı değişikliklere tabi tutulmuş olabilir. Bu sebepten de resmi kurumların açıklamaları okunarak bilgi alınmalıdır.

Yukarıda yer alan istatistiklerde de görüldüğü gibi bu vergi dilimleri aracın fiyatlarına göre artar ya da azalır. Bu kapsamda ticari araçta ÖTV oranı da bu şekilde belirlenmektedir.

Sıfır Araçta ÖTV Oranı

Sıfır araçlar, genel olarak kişilerin kullanması ya da rent a car işi yapanların iş için satın alması için satılmaktadır. Bu araçlar, sağlamış oldukları araç kiralama özellikleri ve yeni model olmaları sebebi ile müşterilerin güven duyduğu bir araç olmaktadır. Satın alınan sıfır araçlar çok daha az tamir ihtiyacı duyacak ve yol üzerinde güvenilir bir sürüş imkanı sunacaktır.

Sıfır araçlarda yer alan ÖTV oranları, diğer her araçta olduğu gibi aynı vergi oranları ile ortaya çıkarılır. Bu sebepten dolayı da herhangi bir özel inceleme gerektirmez. Özellikle de İstanbul araç kiralama iş imkanları içerisinde tercih edilen bu sıfır araçlar, kişilerin vergi dilimlerinde yer alan ÖTV oranlarının ödenmesi ile elde edilmektedir.

Araba kiralama işi ile uğraşan kişiler tarafından yoğun olarak tercih edilen sıfır araçlar, İzmir araç kiralama için de önemli bir husustur. Sahip olunan sıfır araçlarda bazı dönemler içerisinde indirimli ÖTV oranları sağlanabilmektedir. Bu dönemler, satın almalar için avantajlı dönemlerdendir.


Lüks Araçta ÖTV Oranı

Lüks araçta ÖTV oranı, genel olarak diğer araçlara nazaran çok daha yüksek olmaktadır. Bunun sebebi ise ülkemizde yer alan ÖTV’lerin yüksek motor silindir hacmine göre belirleniyor olmasıdır. Bir aracın motor silindir hacmi ne kadar yüksek ise, o araçtan alınacak olan ÖTV’de o kadar yüksek olacaktır.

Lüks araçlarda alınan ÖTV değerleri, 200bin TL üzerindeki araçlarda genel olarak %80 civarındadır. Son dönemlerde gelen indirimler ve yapılan kanun değişiklikleri ile bu vergi oranlarında da değişimler görülebilir. Eğer güncel bir vergi dilimini görmek istiyorsanız, bu konuda yeni kanunlar üzerinde bir inceleme yapabilirsiniz. 

01
Araç Muayenesi Nedir?

Araç Muayenesi Nedir?

Oku
Araç Egzoz Muayenesi Ne Kadar?

Araç Egzoz Muayenesi Ne Kadardır?

Oku
Dizel ve Benzin Farkı

Dizel ve Benzin Farkı Nelerdir

Oku
Ara

Sitemizin kullanışını iyileştirmek için çerezlerden faydalanmaktayız. Devam etmekle çerez kullanımını onaylamaktasınız.

Kabul Ediyorum
Whatsapp