Paralı Yollar Hangileri?

Paralı Yollar Hangileri?

Paralı Yollar Hangileri?

Paralı Yollar Hangileri?

Özellikle tatil dönemlerinde bayram ziyaretleri, seyahat planları gibi durumlarda şehir içi ve şehirlerarası ulaşımda sıklıkla kullanılan otoyol ve köprüler bulunmaktadır.  Yolda geçirilen süre içinde sürpriz masraflarla karşılaşmamak için çoğu sürücü paralı yollar hangileri diye merak etmektedir. Bu yazıda köprü ve otoyol hangileri konusuna odaklanıyoruz.

Öncelikle bu paralı yolları kullanırken ödenen ücretin aracın sınıfına göre değiştiğini bilmek gerekmektedir. Bu araçlar sınıfına göre otomobiller, minibüsler, yolcu otobüsleri, kamyonlar, tır ve treyler gibi araçların ücretleri birbirinden farklılık gösterir.

Araçların sınıflandırması;

  • ·        Otomobiller 1. Sınıf,
  • ·        Minibüsler 2. Sınıf
  • ·        Yolcu Otobüsleri 3. Sınıf
  • ·        Kamyonlar 4. Sınıf
  • ·        Uzun Tırlar 5. Sınıf
  • ·        Motosikletler İse 6. Sınıf Şeklindedir.

Türkiye’de geçiş ücreti alınan köprüler Marmara bölgesindedir. Karayolları Genel müdürlüğü tarafından belirlenen ücretlendirme tarifesine sahip köprüler Genel Müdürlüğü’nün sitesinde harita şeklinde verilmektedir.

Paralı yollar;

  • ·        Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil)
  • ·        Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu
  • ·        Kuzey Marmara Avrupa Otoyolu
  • ·        Kuzey Marmara Anadolu Otoyolu
  • ·        Menemen Aliağa Çandarlı Otoyolu (Kuzey Ege Otoyolu)
  • ·        Ankara-Niğde Otoyolu

Otoyollar ulaşım hattının gelişmesini sağlayan en önemli yollardandır. Hem daha hızlı ulaşım açısından yararlıdır hem de oto yolların geniş olması nedeniyle güvenli bir sürüş deneyimi sağlar. Türkiye’de ilk açılan otoyol ise 1973 yılında tamamlanan İstanbul 1. Çevre Yolu’dur. Özellikle tatil gezileri gibi seyahat planlarında, araç kiralama şirketlerinden alınan arabalarla rahatlıkla yolculuk edebilirsiniz.

Rent a car acentesinden araç kiralayarak ya da kendi aracıyla İstanbul’dan İzmir’e gidecek bir kişi Osmangazi köprüsünden geçerek otoyolu kullanabilmektedir. Otoyol geçişleri ya da Köprülerde ücret ödemek için Otomatik Geçiş Sistemi olarak bilinen OGS ya da Hızlı Geçiş Sistemi olarak adlandırılan HGS kullanılmaktadır. Bu sistemlerin gişeleri köprüler ve otoyol girişlerinde ayrı şekilde bulunmaktadır. Bu sistemlere ait araçlara elektronik bir cihaz yerleştirilmektedir. Böylece gişelerde bekleme yapmadan ödeme yaparak hızlıca geçebilirsiniz. Fakat bu sistemleri kullanırken bakiyeyi önceden kontrol etmekte fayda vardır. Eğer aracınızı bir araba kiralama şirketinden aldıysanız öncesinde şirketle görüşerek geçiş ücretleri ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

İstanbul’da yer olan köprülerden her aracın geçişine de izin verilmemektedir. Örneğin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden yalnızca birinci sınıf araçlar, toplu taşıma araçları, yolcu araçları, N1 sınıfa acil yardım ambulansı ve acil sağlık araçları geçebilmektedir.

Fatih sultan Mehmet köprüsünden ise yalnızca birinci sınıf araçlar, ikinci sınıf araçlar (kamyon ve otobüsler hariç), servisler, toplu taşıma araçları, karavanlar ve bazı resmi plakalı arabaların geçişine izin verilmektedir.

İçerisinde seyahat ederken sıkışık trafiklerden kaçmak isteyen sürücüler genellikle paralı yolları tercih etmektedir. Örneğin yoğun bir trafikte Kuzey Marmara Otoyolunu kullandığınız takdirde şehir merkezindeki trafiğe hiç takılmadan seyahat etme imkânı bulabilirsiniz. Avrupa ve Anadolu yakası boyunca devam eden Kuzey Marmara Otoyolu ile Kınalı Mevkiinden başlayarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Sakarya’nın Akyazı ilçesine kadar seyahat edebilirsiniz. Yol boyunca bulunan tüm paralı çıkış noktalarının ücretlerini öğrenmek için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne bağlı KMO Otoyolu web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Paralı yolları kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi HGS ve OGS hesabınızda yeterli bakiye yoksa geçiş ihlali yapmış olursunuz. Eğer 15 gün içerisinde HGS hesabınıza yeterli bakiyeyi yüklemiş olursanız standart geçiş ücreti ödersiniz. Fakat geçiş ihlali yaptığınızın farkına varmadan son ödeme tarihini geçirirseniz geçiş ücreti dahil bu ücretin 4 katı kadar gecikme bedeli ödemeniz gerekmektedir.


01
Araç Muayenesi Nedir?

Araç Muayenesi Nedir?

Oku
Araç Egzoz Muayenesi Ne Kadar?

Araç Egzoz Muayenesi Ne Kadardır?

Oku
Dizel ve Benzin Farkı

Dizel ve Benzin Farkı Nelerdir

Oku
Ara

Sitemizin kullanışını iyileştirmek için çerezlerden faydalanmaktayız. Devam etmekle çerez kullanımını onaylamaktasınız.

Kabul Ediyorum
Whatsapp