Araba Sürerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir

Araba Sürerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araba Sürerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araba Sürerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?


Günümüzde daha güvenli yollarda daha güvenli arabalar kullanabiliyoruz. Araba teknolojilerindeki gelişmeler trafik kazalarındaki ölüm oranlarını düşürmeye yardımcı olmaya devam edecek yine de çoğu araba kazasının insan hatasının sonucu olduğunu unutmamak gerekmektedir. İster araba kullanmayı yeni öğreniyor olun ister yıllardır direksiyon başında olun yine de araba sürerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir sorusunu merak ediyor olabilirsiniz.


Kendi arabanızda ya da araç kiralama aracılığıyla bir araba kullanmanız gerektiğinde dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar genel olarak herkes tarafından uyulması gereken ve güvenli sürüşün anahtarıdır.

  1. Hızınızı trafiğin akışına göre ayarlamayı unutmayın. Yavaş gitmek güvenli bir sürüşün en temel kuralıdır fakat sol şeritte 50 KM hızla gitmek bir hatadır. Her koşulda yavaş gitmeyi tercih edenlerin orta ya da sağ şeridi kullanmaları gerekmektedir.

  1. Her zaman yola odaklanın. Araba kullanmak öncelikle hızlı düşünme işidir. Direksiyon başındayken yol koşulları, hızınız ve konumunuzu, trafik kuralları ve işaretleri gibi yönergeleri takip etmeniz ve farkında olmanız gerekmektedir. Dikkati dağılmış sürücüler araba kazalarının önde gelen nedenleridir. Kazaların yaklaşık %80'i dikkatin dağılmasından sonraki 3 saniye içinde meydana gelmektedir. Uykulu veya yorgunsanız, dinlenmek için kenara çekin.


  1. Araba kullanırken çevrenizdeki diğer sürücülerin veya yayaların da farkında olmak gerekmektedir. Başka bir sürücünün neler yapabileceğini tahmin etmek ve uygun ayarlamayı yapmak, riskinizi azaltmanıza yardımcı olur.


  1. Önce güvenlik kuralını unutmayın. Önünüzdeki araçla aranızda yeterince boşluk bırakın. Her zaman kapılarınızı kilitleyin ve bir çarpışmada arabadan fırlamanızı önlemek için emniyet kemerinizi takın.


  1. Çevrenizin farkında olun. Bir sürücü hızlı ve tehlikeli sürüş belirtileri gösteriyorsa, bundan kaçınmak için yavaşlayın veya kenara çekin. Sürücü sizi endişelendirecek kadar tehlikeli bir şekilde sürüyorsa, başka bir yöne saparak yoldan çıkmaya çalışın. Ayrıca yol boyunca yayalara, bisikletlilere ve evcil hayvanlara karşı dikkatli olun.


  1. Soğuk hava koşullarında köprü gibi bölgelerin gölge kısımlarında kalan alanlarda aşırı buzlanma oluşabilmektedir. Bu tip bölgelerde sürüş yaparken dikkatli olun. Aracınızı bir araba kiralama firmasından aldıysanız bakımlarının yapılıp yapılmadığından emin olun.


  1. Yoğun kar yağışının olduğu havalarda mecbur kalmadıkça trafiğe çıkılmaması önerilmektedir. Mevsime uygun lastik kullanılması da bu noktada oldukça önemlidir. Yavaş ve temkinli bir hızda karlı havada sürüş en güvenli yoldur. Herhangi bir sis tehlikesine karşı da sis lambaları ve farların yanık olması gerekmektedir.


  1. Araba kullanırken en güvenli direksiyon tutuş tekniği ise sol el saat 10 yönünde, sağ el ise saat 2 yönünde olacak şekilde tutulmalıdır. Bu tutuş tekniği tam hakimiyet sağladığı için en güvenli direksiyon tutma yöntemi olarak bilinmektedir.


  1. Farlar sadece geceleri gerekli değildir. Yağmurda veya siste araba sürerken farlarınızı yakmak gerekmektedir.


10.  Arabaya biner binmez emniyet kemerinizi takın. Emniyet kemerleri güvenli bir sürüşün en önemli parçasıdır. Arabayı sürmeye başlamadan önce arabadaki herkesin emniyet kemerini taktından emin olun. Özellikle arabada çocuklar varsa kemerlerini doğru şekilde taktıklarından emin olmalısınız.


Yukarıda sıraladığımız bu kurallara uyarak örneğin rent a car firmasından bir araç kiralayıp tatile gittiğinizde can sıkıcı şeylerle uğraşmadan tatilinizin keyfini güvenle çıkarabilirsiniz. Bu kurallar uyulması basit ve büyük kazaları önleyen kurallardır. Araba kullanmaya yeni başladıysanız direksiyona geçme konusunda kendinizi biraz gergin hissedebilirsiniz. Trafik kazaları herkesin başına gelebilir. Yine de güvenli bir şekilde araç kullanmak bunlardan kaçınmak için elinizden gelenin en iyisini yapmanızı sağlar.


01
Araç Muayenesi Nedir?

Araç Muayenesi Nedir?

Oku
Araç Egzoz Muayenesi Ne Kadar?

Araç Egzoz Muayenesi Ne Kadardır?

Oku
Dizel ve Benzin Farkı

Dizel ve Benzin Farkı Nelerdir

Oku
Ara

Sitemizin kullanışını iyileştirmek için çerezlerden faydalanmaktayız. Devam etmekle çerez kullanımını onaylamaktasınız.

Kabul Ediyorum
Whatsapp